Tarımda üretici enflasyonunun dengelenmesi gerektiğini söyleyen Üretici Nevzat Akcan, bu şartlarda üretim yapmanın çok zor olduğunu belirtti. 2022 yılının çok iyi bir yıl olmayacağını söyleyen Akcan, güven veren bir ekonomi politikasının uygulanması gerektiğini ifade etti.

BU EKONOMİ MATEMATİĞE TERS

Köylünün toprağından uzaklaştığını vurgulayan Nevzat Akcan, “Sürekli tüketici enflasyonundan bahsederek üreticiyi bitiriyoruz. 20 yıl önceyle bugünün köy nüfusu arasında büyük bir uçurum var. Köydeki nüfusu toprağında tutmamız gerekiyor. Köylüye, toprağında para kazandırmak zorundayız. O nedenle üretici enflasyonu çok önemli. Biz üretici enflasyonunu düşürebilirsek, maliyetler de düşer. Bu durumda tüketicinin yiyeceği ürünün fiyatı otomatik olarak düşer. Üretici enflasyonu uçmuşken nasıl ucuz yedireceğiz? Mesela buğday; üretici gübreyi almış, deposuna koymuş. İyi kötü taban gübresini attı. İddia ediyorum, üst gübreyi atamayacak. 800 liraya üre gübresi alıp atamaz. Alın size buğday kıtlığı. Üretimden düşüyor üretici. Bir matematik var, bu ekonomi matematiğe ters. Madem politikalar doğru, enflasyon neden yükseliyor? Demek ki politikalar yanlış. Hiç konuşmaya, iddialaşmaya, inatlaşmaya gerek yok. Bu inatlaşmayla, bu ekonomiye yön veremeyiz. Bizim bir an önce üretici enflasyonunu dengelememiz lazım” dedi.

Acı tabloyu yeni sezonda göreceğiz Acı tabloyu yeni sezonda göreceğiz

IMG_0613

EKONOMİ BALIĞA BENZER

Türkiye’de güven veren bir ortam olmadığını söyleyen Akcan, “Mutlu değil insanlar. İhracatçılar sezon ortasında kontak kapattı, mal dökemiyorlar. Suni dalgalanmalarla sevinmeyelim. Köpüğü silmekle olmaz. Köpük kalıcı, iz bırakıp gidiyor. Ertesi gün köpük yine kabarıyor. Mideyi içerden temizlemez gerek. Mide hasta, o köpük yine çıkacak. Çıktı da işte; dolar yine 14 liraya dayandı. İş insanının, sanayicinin, çiftçinin karamsar olmaması lazım. İlk defa karamsarız. Sanayicinin iş insanının olmazsa olmazı, devlet bankaları; ama devlet bankaları kredi veremiyor. Enerji fiyatları inanılmaz arttı. Üretim yapma şansı kalmadı kimsenin. Ben ilk kez korkuyorum. Güven veren bir ortam yok. Güvenin olmadığı bir ortamda ekonomiyi düzeltme şansınız yok. Ekonomi balığa benzer. Oltayı attığınız zaman sessiz olmanız, balığı ürkütmemeniz gerekir. Ekonomi de öyle; sessiz olunmalı. Her gün TÜSİAD’a, TOBB’a, iş insanlarına bağırarak olmaz” şeklinde konuştu.

ÇARPIK BİR DÜZEN VAR

2022 yılına dair kaygılı olduğunu ifade eden Akcan, şöyle konuştu: “2022 yılı, yatırım yılı değil hazırı koruma yılı olacak. Bu politikalarla, bu sıkıntılar geçmez. Gıda sıkıntısı olabilir. Ben bu ülkede yarın ne olacağını bilemiyorum. Çarpık bir düzen var. Devlet bankaları kredi veremiyor. Özel bankalar yüzde 135 faizle kredi veriyor. Bu ortamda yatırım yapılmaz. Peki kimse yatırım yapmazsa nasıl olacak? Ne diyor Sayın Cumhurbaşkanımız; ‘İş, aş, üretim, yatırım’. Tamam; ama yapmıyor. Dediğiyle yaptığı tutmuyor. ‘İstihdam’ diyor. Nasıl istihdam sağlayacaksın yüzde 135 faizle? Akıl ve mantığa ters. Şapkadan tavşan çıkartacak halimiz yok. Çıkaramayacağımıza göre yıkılacağız. 2022 yılı acı bir yıl olacak hepimiz için. Buna hazırlıklı olmamız lazım”.

Editör: Yağmur Naz Yıldırım