Aksu’nun ilk orman dostu okulu Aksu’nun ilk orman dostu okulu

Aksu Fen Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa CHP Antalya Emek Örgütleri ve Sendikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Belgizar Burcu, CHP Antalya Kültür ve Sanattan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Gülser Avar ve Köy Enstitüsü mezunu öğrenciler katıldı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Antalya Şube Başkanı Yavuz Ali Sakarya, Köy Enstitüleri’nin Türklerin eğitime yaptığı büyük bir katkı olduğunu ifade etti.

IMG_1901

EN DOĞRU ADIM ATILDI

Atatürk’ü doğru anlayan eğitimcilerin Köy Enstitüleri’ni kurduğunu söyleyen Yavuz Ali Sakarya, “Cumhuriyet döneminin Cumhuriyet’i en iyi anlatan yazarların biri olan Falih Rıfkı Atay, Aksu Köy Enstitüsü’nü ziyarete geldiği zaman; ‘Ne yuvalarını yapan kuşlar ne bal üreten arılar, o çocuklar kadar çalışkan değillerdi. Onlara yolda çıkıp bir soru sorsanız, sorunun cevabını anında verir ve sonra üstlendikleri görevleri yerine getirmek için birer arı gibi, kuş gibi doğrudan görevlerinin başına dönerlerdi’ diyor. Biz bugün Türk’e özgü gerçek bir eğitim mucizesi olan Köy Enstitüleri’nin 82’nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri nedeniyle burada toplanmış bulunuyoruz. Kurtuluş Savaşı bitmiş, halk egemenliğine dayanan Cumhuriyet kurulmuş; sıra eğitim ve kalkınma yolunda atılacak adımların atılmasına, Cumhuriyet’in kazanımlarının büyük çoğunluğu köylü olan halkın ayağına götürülmesine gelmişti. O zaman burası Murtuna, halkın daha yaygın deyimle ‘karanlık sokak’ diye bildiği küçücük bir köydü. Atatürk, köye ve köylüye yönelik yaklaşımını şöyle dile getirmiştir; ‘Uygulayacağımız eğitim politikasının temelini, köylümüzün cehaletten kurtarılması hedefi oluşturacaktır. Cehaletin yok edilmesi için savaşılırken öte yandan da çocuklarımızı toplumsal ve ekonomik yaşamlarında verimli kılabilmek, onları en gerekli bilgi ve becerilerle donatırken uygulamalı olarak gerçekleştireceğimiz eğitim de yönetim sistemimizin temelini oluşturacaktır’. Bütün her şeyi kafasında projelendirip, bu cümlede özetlemiş. O dönem 16 milyonluk nüfusun yaklaşık 13 milyonu köylerde yaşıyordu. Mustafa Kemal’i doğru anlayan, doğru yorumlayan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç gibi eğitimciler en doğru adımı atarak doğrudan köye yöneldiler ve yurdun 21 yerinde Köy Enstitüleri’ni oluşturdular” dedi.

TÜRK’ÜN EĞİTİME KATKISI

Bu sistemin, Türk’ün eğitime katkısı olduğunu ifade eden Sakarya, şöyle konuştu: “Enstitülerin Tonguç Babası, bugün enstitünün bulunduğu alanı seçerken son derece önemli bir ifadede bulundu; ‘2 bin yıllık Perge uygarlığının hemen bitişinde, biz 2 bin yıl sonra bir Türk uygarlığı oluşturacağız’. İşte Aksu’nun 1940’tan bugüne üstlendiği işlev bu minval üzerinde devam etmektedir. Bugün Aksu eğer Antalya’nın en gelişmiş 5 merkez ilçesinden bir tanesiyse;  bunu Aksu Köy Enstitüsü’ne, Aksu Öğretmen Okulu’na, Aksu Anadolu Lisesi’ne, Aksu Fen Lisesi’ne borçludur. Eğer onlar olmasaydı, o çocukların emeği olmasaydı; bugün bunlardan bahsetmek mümkün değildi. Bu sistem, Türk’ün eğitime katkısı”.

IMG_1902

Editör: Yağmur Naz YILDIRIM