Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi üyeleri, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene katılarak haklarını gündeme taşıdı. Törene Kent Konseyi temsilci ve üyeleri, Engelliler Meclisi üyeleri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, engelli ve özel bireyler ile aileleri katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin özel bireyler adına konuşan Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı ve Özel Sporcular Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Yasemin Yaraşır, “Bizim artık çözüm odaklı iş yapmamız gerekir. Sorunlar ortada. Antalya’da güzel şeyler yapılıyor ama yeterli değil. Bugünkü program bir kutlama değildir, bu bir sorunlara çözüm bulma haftasıdır” dedi.

BİZLER DE VARIZ

Kent Konseyi Engelliler Meclisi adına ortak basın açıklamasını Engelliler Meclisi üyesi Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Rahmi Ezgi, Braille alfabesinden okudu. Konuşmalar işaret diliyle katılımcılara aktarıldı. Engelliler ile ilgili farkındalığın ortaya konulması, sorunların değerlendirilmesi ve engellilikle ilgili çalışmaların yapılması için çözüm önerileri üzerinde çalışıldığını belirten Rahmi Ezgi, “Bizler kimimiz görme engelli, kimimiz işitme engelli, bedensel engelli, zihinsel engelli ve birçok engel grubuna sahip bireyler olarak engelliliğimizden şikâyetçi değiliz. Bizler biliyoruz ki bu toplumu oluşturan bireylerin içerisinde bizler de varız. Bizler hak ve sorumluluklarda söz sahibi olmak istiyoruz, bizler korumacı ya da yardım odaklı değil, hak eksenli mücadeleyi benimseyen bireyleriz” dedi.

ANTALYA KENT KONSEYI ENGELLILER HAFTASI (3)

MOBBİNG ELEŞTİRİSİ

Ezgi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yasalarla verilen haklarımızın uygulamada anlaşılmasını ve kabul edilmesini istiyoruz. Bizler her türlü hak ve yükümlülüğe ehil olan bireyler olarak haklarımızı kullanırken hiçbir şekilde mobbing uygulamasına takılmak istemiyoruz. Engelli bireyler olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti devletinde fikri hür, irfanı hür vicdanı hür engelli bireyler olarak insan hakları evrensel beyannamesi 5378 sayılı Engelliler Yasası ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir şekilde erişilebilir, anlaşılabilir bir ülkede yaşamak istiyoruz.”

KILAVUZ ÇİZGİLER, RAMPALAR UYGUN YAPILMALI

İşbirlikleri artmalı İşbirlikleri artmalı

“Bizler engelli bireyler olarak bulunduğumuz şehirden herhangi bir sıkıntıya maruz kalmadan her alanda rahat hareket etmek istiyoruz” diyen Ezgi, şunları söyledi: “Kılavuz çizgiler, rampalar engellilerin kullanımına uygun bir şekilde yapılmalı. Bugüne kadar verdiğimiz hak mücadelesinde elde ettiğimiz kazanımları kaybetmek istemiyoruz. Birçok kazanım elde ettik; ufak tefek sıkıntılar çıksa da görme engellilere yönelik bankalarla birçok sorunu çözdük. Kılavuz çizgilerle ilgili sorunları çözdük, eksiklerin farkındayız ancak herkes farkında ve çözülmesi gerektiğini düşünüyor. Sürekli ertelenen yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümü yapılmıyor. Engellilerin yaşama katılımının önündeki setler, bariyerler, engeller kaldırılmıyor. Engelliler evlerinde hapis bırakılıyor. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda ertelenmemelidir.”

İLAÇLARA ERİŞEMEZ DURUMDAYIZ

Eğitim ve ekonomide yaşadıkları zorluklara işaret eden Ezgi, “Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler artırılması, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyfiyete olanak tanınmamalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Engellilerin, süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Özetle, yemesek, içmesek dahi yaşantımızı sürdürebilmemiz için gerekli araçlara, malzemelere, ilaçlara erişemez durumdayız. Gelirimiz artmıyor, artsa bile temel harcamalara; elektriğe, doğalgaza, kiraya, ulaşıma bile yetmiyor” dedi.

BOŞA KÜREK SALLAMIYORUZ

Görme engellilerle ilgili elde ettikleri haklar ve seçim yasasındaki değişiklikle görme engelli bireylerin tek başına oy kullanabilmesinin kabul edildiğini vurgulayan Ezgi, şunları söyledi: “Demek ki bu mücadeleler boşa değil. Demek ki boşa kürek sallamıyoruz ve biz biliyoruz ki hak öznesi engelli bireyler olarak her türlü hukuki kazanımları elde edene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Şu anda noterlik işlemlerinde görme engellilerle alakalı sorunlar var, Adalet Bakanlığı’nın Borçlar Kanunu’nda öngördüğü görüş ve düzenlemeler çerçevesinde bu problemin de çözüleceğine inanıyoruz. Engellilerle ilgili sorunların ortadan kalktığı her türlü kanuni düzenlemenin uygulandığı günlerde buluşmak dileğiyle...”

Programın sonunda Mustafa Talha Uranlı adlı özel birey “Memleketim” adlı şiiri okudu.

Editör: Yağmur Naz YILDIRIM