Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SOGEP desteğiyle glütensiz ekmek üretimine başlayan Kepez Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri hastalarına destek oluyor. Glüten alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmek yiyemeyen çölyak hastaları ile ömür boyu diyet yapmak zorunda olan fenilketonüri hastaları için “glütensiz tıbbı ekmek” üretiyor. Kepez Belediyesi ve Kepez Vakfı ortaklığında Yeni Mahalle Seyhan Caddesi üzerinde bulunan ‘Kepez Ekmek Tesisi’nde üretilen glütensiz tıbbı ekmeğin satışı Kepez Vakfı Bi Dilim Kafe de gerçekleştiriliyor. Kepez Vakfı Bi Dilim Kafe de, çölyak hastaları için glütensiz ekmek, bisküvi, poğaça ve benzeri ürünlerde bulunuyor.
KEPEZ EKMEK İL SINIRLARINI AŞIYOR
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu ve geçtiğimiz yıl başlattığı glütensiz ekmek üretimi çölyak hastaları ve dernekleri başta olmak üzere tüm şehrin takdirini toplamıştı. Kepez Belediyesi, bu örnek hizmetini Antalya dışına da taşımayı planlıyor. Kepez Ekmek Tesisi’nde üretilen glütensiz ekmekler, artık sadece Antalya’da değil; Türkiye’nin birçok şehrine ulaştırılarak, glüten hassasiyeti bulunan yüzlerce vatandaşın da hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.
ÇÖLYAK VE FENİLKETONÜRİ HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak hastalığı (Glüten Enteropatisi) insanlarda en sık görülen besin kökenli ince bağırsak hastalığıdır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu görülen, duyarlı kişilerde glüten içeren gıdaların alınmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu sendromudur. Bu nedenle çölyak hastaları ömür boyu glüten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorundadır. Çölyak hastalığının tek tedavisi diyettir. Çölyak hastalığı kişinin ömür boyu birlikte yaşadığı bir hastalıktır. (Glüten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan bir tür proteindir). Fenilketonüri ise kalıtım yolu ile geçen, ilerleyici zeka ve gelişim geriliği yapan bir metabolizma hastalığıdır. Erken teşhis konulan bebeklerde fenilanin amino asidi yönünden “fakir diyet” uygulanmasıyla zeka geriliği tamamen önlenebiliyor. Fenilketonüri hastalığının tedavisi, düşük proteinli ve fenilalanin amino asidinden düşük besinlerin tüketilmesiyle mümkün.