SAĞLIK

Yaşlılar için yol haritası sunuldu

Türkiye’nin yakın dönemde önemli sorunlarının başında olacağı öngörülen yaşlılık sorununun çözümü için Antalya’da düzenlenen Bahar Çalıştayı’nda yol haritası belirlendi. Antalya Kent Konseyi Emekliler Meclisi ve ‘Aynı Hedefe Yürüyenler’ koordinasyonunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile “Yerinde Yaşlanma” temasıyla 17-19 Mart tarihleri arasında düzenlenen Bahar Çalıştayı sona erdi. Akdeniz Üniversitesi’nin evsahipliğinde 3 gün süren Bahar Çalıştayı’nın Sonuç Bildirgesi, Çalıştay Başkanı Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Canatan tarafından açıklandı. Çalıştayın Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz ve Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un açılış konuşmalarıyla başladığını hatırlatan Canatan, kendilerine teşekkür ederek, çalıştayın konuk ve yaşlıların yoğun ilgisiyle yapıldığını söyledi.

6 ÇALIŞTAYA 75 KİŞİ KATILDI

Canatan, çalıştayın ilk günü halka açık yapılan ‘Yerinde Yaşlanma’ ve ‘Bilge Yaşlanma’ konulu konferansların düzenlendiğini hatırlattı. Çalıştayın 2’nci günü ‘Güvenli Yaşama Yaşam Riskleri ve Yaşlı Refahı’, ‘Yaşlı Dostu Toplum ve Kent’, ‘Tedavi Bakım ve Rehabilitasyon’, ‘Geronteknoloji’, ‘Yaşlının Topluma Katılımı’ ve ‘Yaşlılıkta Spor ve Egzersiz’ konularının ele alındığını da kaydeden Canatan, bu toplantılara akademisyen, uzman, STK ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan 75 kişi katıldığını vurguladı. Çalıştayın 3’üncü günü sabah oturumunda teorik ve uygulamalı olarak kinetik beyin egzersizleri işlendiğini de belirten Prof. Dr. Canatan, çalıştay gruplarının raporlarının da sunulduğuna işaret etti. Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda halka açık panelde, Alzheimer hastalığı ve korunma konusunda alanında uzman panelistlerin hastalık hakkında ve bakım verenler için kıymetli bilgiler paylaştığını dile getiren Canatan, şunları söyledi:

ÜRETİME KATILMALARI ÖNEMLİ

“Çalıştayın 1’inci grubu, ‘Güvenli Yaşama, Yaşam Riskleri ve Yaşlı Refahı’ konularında çalışmış olup, yaşlıların yerinde yaşlanmasını destekleyen; yerel yönetim ve akademi işbirliği, yaşlanmaya hazırlık dönemi, 65 yaş ve üstü bireyler için part time çalışma imkanı ile üretime katılmaları öne çıkan vurgular olmuştur. Çalıştayın 2’nci grubu, ‘Yaşlı Dostu Toplum ve Kent’ yaklaşımını ele alınıp, yaşlıların toplumsal yaşama katılımı ve refahı için erişilebilir evrensel tasarım ilkelerine uygun yaşam alanlarının oluşturulması, kent planlama ve yaşamın bütününde yaşlı dostu şehir oluşturulmasına vurgu yapmıştır. Çalıştayın 3’üncü grubu, ‘Tedavi Bakım ve Rehabilitasyon’ konularında çalışarak, yaşlıya biyopsikososyal bakım yaklaşım modeli ile kapsamlı geriatrik değerlendirmenin interdisipliner ekip yaklaşımı ile yapılması önerilmiştir. Grup üyelerinin özellikle veri tabanı paylaşımı, kurumlar arası işbirliği ve yaşlının fonksiyonel durumunun değerlendirerek tedavi bakım ve rehabilitasyonu planlaması vurgulanmıştır.”

FARKINDALIK YARATILDI

Çalıştayın 4’üncü grubunun ‘Geronteknoloji’ konusunun yerinde yaşlanma üzerindeki etkilerini tartıştığını anlatan Prof. Dr. Ayşe Canatan, “Bu grubun katılımcıları, teknolojinin yardımıyla çok ileri yaşlara kadar iyi bir yaşam yaşamayı ve yardımcı teknolojileri ve bireylerin yaşam alanlarında bakım desteği alması konusunda vurgu yapmışlardır. Yaşlının teknoloji ile dost olması, teknolojiyi etkin kullanması konusunda yaş dostu teknik hizmetlerin önemi tartışılmıştır. Çalıştayın 5’inci grubu toplumsal katılım yaklaşımı ele alınmış olup, yaşlının yerinde yaşlanmasını destekleyen sistemler içinde aile ve akrabalık ilişkileri, arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri, sivil toplum ve gönüllü kuruluşlara katılım, yerel yönetimlere ve siyasete katılım, serbest zaman uğraşları ve ulaşım başlıklarında konularını ele almışlardır. Çalıştayın 6’ncı grubu ‘Yaşlılıkta Spor ve Egzersiz’ yaklaşımını ele alarak, yerinde yaşlanmanın desteklenmesinde egzersizin önemi ve farkındalık yaratmanın her yaşa uygun egzersiz programlarının önemi ve motivasyonunu vurgulamıştır. Ayrıca egzersiz yaptıracak uzmanının yeterliliklerini ve teknoloji kullanımının da altını çizmişlerdir” dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, kapanış konuşmasında, çalıştayda önemli konuların ele alındığını belirterek, sunulan çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi ve bunun takipçisi olmak gerektiğini söyledi. Çalıştayı birlikte düzenledikleri Akdeniz Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi ile katılımcılara teşekkür eden Kurt, “Çalıştayda yaşlılarla ilgili önemli konular ele alındı. Sorunlara yönelik çözüm önerileri, yol haritası hazırlandı. Umarım yönetimler alınan kararlardan faydalanır, ‘yaşlı dostu kent’ yolunda bu kararları hayata geçirir ve bunu devlet politikasına dönüştürürler. Emekliler Meclisimiz kentte sürdürülebilir yaşam kalitesini arttırma hedefinin yanı sıra karar sürecinde ve sosyal yaşama katılım üzerine çalışıyor. Bu çalıştayda bilgilendiğimizi düşünüyorum. Bu kararların hayata geçirilmesinin hep birlikte takipçisi olmalıyız. Burada aynı hedefe doğru yürüyeceğiz” dedi.

Çalıştay, katılım belgelerinin verilmesinin ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.