Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede yeni bir döneme geçildiğini duyurdu. Açık alanlarda maske kullanma zorunluluğu kaldırılırken, HES kodu uygulaması kaldırıldı. Koca, kapalı ortamlarda ise havalandırma yeterliyse ve mesafe varsa maske takmanın zorunlu olmadığını duyurdu. Okullarda bir sınıfta iki vaka olması halinde, sınıfların kapatılması uygulamasına da gerek kalmadığı ifade edildi. Hastalığın hala hızlı şekilde yayıldığına dikkat çeken Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, vaka ve ölüm sayılarının artmasına neden olabilecek bir ortam yaratıldığını söyledi.
HATALI BİR KARAR
Yeni varyantların ortaya çıkabileceğini belirten Nursel Şahin, “Açıklanan kararların, bilimsel ölçülerden ve Türkiye’deki gerçeklerden son derece kopuk olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ölüm sayılarımız hala çok yüksek. Hastalık sayılarımızda bir azalma var gibi görünüyorsa da, hasta sayımız da yüksek sınırlarda. Bir de, Sağlık Bakanı oran vermedi; ama hatırlatma dozu olan üç veya beş doz aşı yaptıranların oranı hala yüzde 32 civarında. Bu kadar yaygın hastalık varken ve ölüm sayıları bu kadar fazlayken, bu önlemleri kaldırmamızın son derece hatalı diye düşünüyoruz. Bu serbestlik, bu kanıksama durumunda hastalık devam ederken yeni bir varyantın ortaya çıkışına neden olabilecek ortam yaratıyoruz. Aşılama ve önlemler konusunda dünyada eşitsizlikler var. O nedenle bizi birçok yeni dalga yakalayabilir. Şu anda bu pikin azalma dönemindeyiz; ama bu piklerin devam ettiğini biliyoruz. O nedenle bu göstergelerden uzak, sorumsuz bir açıklamayı doğru bulmadığımızı söylüyorum. Sağlık Bakanı, Bilim Kurulu üyelerinin tümünün karara katılmadığını söyledi. Bilimden bu kadar kaçamayız diye düşünüyorum” dedi.
HASTALIĞI TESPİT EDEMİYORUZ
Test sayısının yetersiz olduğunu belirten Şahin, vaka sayılarının bu nedenle tam olarak tespit edilemediğini söyledi. Şahin, “Biz, ‘Bir sınıfta iki çocuk hasta ise sınıfı kapatalım’ derken, şimdi 20 çocuk hasta olsa sınıfı kapatamayacağız. Hala kış koşullarındayız, kapalı yerlerdeyiz. Havalandırmanın iyi olup olmadığını test etme olanağımız yok. HES kodu uygulamasını kaldırmak, toplu bulunan yerlerde hiçbir engelin olmaması risk oluşturan bir şey. Çevremizdeki 10 kişiden 9’u hasta; ama sayılarımız böyle mi söylüyor? Hayır. Yeteri kadar test yapmadığımız için tespit edemiyoruz. Vatandaşımız da zaten bir kanıksama içinde. Ayakta ‘Grip gibi geçiriyorum’ diye test yaptırmıyor. Test yaptırmayı da zorlaştırdık. Birkaç tane semptom bir arada olmadan test de yaptıramıyoruz. Biz zaten hastalığı tespit edemiyoruz. Tespit ettiğimiz hastaları da izole edemedik ya da filyasyondaki gibi temaslılarını karantinaya alamadık. Hastalığın yayılmasını engelleyemedik. Bu durumdayken önlemleri kaldırmanın, ölümlerin ve hastalıkların daha fazla artmasına neden olacağı endişesi içindeyiz” ifadelerini kullandı.
HERKES DURUMUN FARKINDA
Gerçek sayıları açıklayacaklarını ifade eden Şahin, “Sanki yaz sezonuna hazırlık yapılıyor gibi düşünüyorum. ‘Hastalık azaldı’ gibi bir algı yaratılıyor. Bunu baştan beri söylüyoruz; salgını yönetin, algıyı yönetmeyin. Açıklanan ölüm sayılarının da gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Biz içinde bulunduğumuz gerçeği söylemeye devam edeceğiz. 11 Mart, pandeminin yıldönümü olacak. Türk Tabipler Birliği olarak, o günlerde gerçek sayıları açıklayacağız. Herkes içinde bulunduğumuz durumun farkında” şeklinde konuştu.
TAM DOZ AŞI ŞART
Tam doz aşının önemine dikkat çeken Nursel Şahin, şöyle konuştu: “Salgın yönetimi, bireysel önlemlerle içinden çıkılabilecek bir durum değil. Sağlık otoritelerinin, yöneticilerin önlem almasını bekliyoruz. Ancak iktidar veya yöneticiler bunu yapmıyor. O nedenle vatandaşlarımıza maskeden vazgeçmemeyi, mesafeye ve havalandırmaya dikkat etmeyi ve kapalı ortamlarda bulunmamayı öneriyoruz. Buradaki en önemli uyarımız ise, tam doz aşılı olmak. Çünkü tam doz aşı, hastalıktan tam olarak korumasa bile bizi ağır hastalık ve ölümden koruyor. Aynı zamanda yeni varyantın çıkmasına engel olabilir”.