Deva Partisi Antalya Kadın Çalışmaları Başkanlığı tarafından düzenlenen Kadın Buluşmaları Etkinliği'nde, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 87. yıldönümü kutlandı. Kadın üyelerin yoğun katılım gösterdiği toplantıda konuşan Deva Partisi Kadın Çalışmaları Antalya İl Başkanı Nuray Özkul, partisinde yüzde 35 kadın kotası uygulandığını ve bunun Türkiye'deki siyasi partiler içerisinde en yüksek kadın kotası oranı olduğunu ifade etti. İl Disiplin Kurulu Üyesi Merve Aydemir ise, devletin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak politikalar üretmesi gerektiğini söyledi. Aydemir, siyasette kadınların nezaket diline ve uzlaşmacı yaklaşımına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
KADINLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI
Deva Partisi Kadın Çalışmaları Antalya İl Başkanı Nuray Özkul, kadınların parti içinde aktif görev aldığını ifade etti. Özkul, "Bizimle birlikte birbirinden güzel çalışmalara imza atan tüm Antalya Deva kadınlarına teşekkür ediyorum. Genel Başkanımız Ali Babacan'ın da ifade ettiği gibi; siyaset sadece erkeklere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. Bu bilinçle, ilk günden beri tüm çalışmalarda aktif görev almaya devam ediyoruz. Kadınlarımızın siyasette yeterince söz sahibi olmaları ve karar mekanizmalarında yer almaları için kadınların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Partimizde cinsiyet kotasını uyguluyoruz. Kadınların siyasal yapılara katılımlarını zorlaştıran engelleri ve toplumun önyargılarını kaldırmayı hedefliyoruz. Deva Partisi olarak, kadınlarımıza Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yıllarda verilen seçme ve seçilme hakkının aktif siyasete yansıması için çalışıyoruz. Parti tüzüğümüzde, yüzde 35 kadın kotası var. Türkiye'deki siyasi partiler içerisinde, en fazla kadın kotasına sahip olan partiyiz" diye konuştu.
IZDIRAP VE ÖFKE İÇİNDEYİZ
İl Disiplin Kurulu Üyesi Merve Aydemir ise, kadınların yaşam hakkının elinden alındığı bir süreç yaşandığını ifade etti. Aydemir, "Cumhuriyet’in ilanı ile kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmiş ve bunun sonucunda da toplumsal alanda görünebilir olup, çalışma hayatına katılabilmişlerdir. 5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Bundan sonra ilk olarak belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarımız, 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili ile Mecliste yer almıştır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladığımız bugün, maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşamaktayız. Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin büyük ızdırabı ve öfkesi içerisindeyiz" dedi.
DEVLETİN POLİTİKA ÜRETMESİ ŞART
Zihniyet dönüşümü sağlayacak politikalar üretilmesinin şart olduğunu söyleyen Aydemir, "Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir vatandaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala kadınlarımızın “eşit vatandaş” olamadıkları açıktır. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğundadır. Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır. Bunun için de devletin, başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur. Bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve buna bağlı hukuki değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Kız çocuklarının kesintisiz eğitim alması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalıdır" ifadelerini kullandı.
KADIN TEMSİLİ YETERLİ DEĞİL
Siyasette kadın temsilinin artması gerektiğini belirten Aydemir, şöyle konuştu: "Tüm bunların yapılabilmesi içinde kadın bakış açısına sahip kadın milletvekili sayısının artmasının gerekliliği ortadadır. 22 ülkeyi, 650 milyon insanı kadınlar yönetiyor. 2020 yılı verilerine göre parlamentoda kadın temsili açısından Türkiye %17,3 oranıyla 193 ülke arasında 122.sırada yer almaktadır. Türkiye’de hala hiç kadın milletvekili çıkaramamış 20 il bulunmaktadır. 2019 yerel seçimlerinde 30 büyükşehir belediyesinden yalnızca üçünde kadın belediye başkanı görev yapmaktadır. Kadınların siyaset arenasındaki görünürlükleri yok denecek kadar azdır. Siyaset cinsiyetlendirilemez. Bugün 582 milletvekilinin olduğu Meclisimizde, kadın milletvekili sayısı 101 olup oranı ise %17,3 tür. Bu kadın temsilinin yeterince gerçekleşmediğinin göstergesidir. Ülkemizin şu an içerisinde bulunduğu ekonomik dar boğazdan ve politik sıkışmışlıktan ancak kadınların aklı ve emeğiyle kurtulabiliriz".
SİYASETTE KADINA İHTİYAÇ VAR
Siyasette kadın eline ihtiyaç olduğunu ifade eden Aydemir, sözlerini şöyle noktaladı: "Biz Deva Partisi olarak kadınları ana kademelerin ‘yardımcı güçleri’ ya da seçimden seçime sahaya sürülecek ‘yedek kuvvetler’ olarak görmüyoruz. Siyasetin, kadınların nezaket diline ihtiyacı var. Müzakereci ve uzlaşmacı yaklaşımına ihtiyacı var. Kadınların ötekileştirilenlerle empati kurma yeteneğine ihtiyacı var. Kadın değişimin öncüsü olmalı ve kaybettiği haklarını yeniden kazanmak, yeniden adalet ve yeniden geleceğe umutlu bakabilmek için çözümün bizler gibi bir parçası olmalı. Bugün Türkiye’de %35 cinsiyet kotası ile kadının karar mekanizmalarında olmasına önem veren ve genel merkez yapılanmasından il ve ilçelere uzanan teşkilatlarında, kadınları öncü çözümlerin paydaşı yapan; kadın - erkek ülkesi için çarpan yüreklerin bir araya geldiği, ülkesinin geleceği için yola çıkan ve 'cesur' kelimesinin anlam bulduğu yer Deva Partisi olmuştur."
Etkinliğin sonunda partiye yeni katılan kadın üyelere, Kadın Çalışmaları Antalya İl Başkanı Nuray Özkul tarafından rozet takıldı.