Dünkü yazımda, Antalya’nın milletvekilliği seçim sonuçlarına yönelik bir değerlendirme yapmıştım. Bugün ise Aksu’ya yönelik bir değerlendirme yapmak isterim.
AK Parti milletvekilliği seçiminde, Aksu’da pek de sürpriz olmayan bir şekilde, geçerli oyların 15 bin 912’sini alarak yüzde 32.9 oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıktı. Sürpriz değil; çünkü seçim öncesi saha çalışmalarına baktığımızda AK Parti’nin, İlçe Başkanı Tevfik Fuat Cebeci önderliğinde çok ciddi ve planlı bir saha çalışması yaptığını gördük. Bununla birlikte sosyal medyayı da en iyi kullanan parti olarak göze çarpan AK Parti’de teşkilat mensupları; her mahalleye giderek, neredeyse her vatandaşın elini sıkarak ve bunu kamuoyuna iyi bir şekilde duyurmayı başararak Aksulu seçmenin gönlüne girmiş. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 22 bin 383 oyla yüzde 45.8 oranını yakalayan Recep Tayyip Erdoğan, 22 bin 627 oyla yüzde 46.31 oranını yakalayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gerisinde kaldı. Recep Tayyip Erdoğan, 2018 Genel Seçimleri’nde ise 20 bin 21 oy alarak yüzde 48.43 ile sandıktan birinci çıkmıştı. Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu dönem yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranı artmasına rağmen sandıkta geride olmasının sebebini, muhalefetin Kemal Kılıçdaroğlu etrafında birleşmesi olarak açıklayabiliriz. Bununla birlikte, AK Parti’nin oylarında 2015 yılından bugüne bir düşüş olduğu da göze çarpıyor. Tahminim, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunun ardından parti içerisinde bir özeleştiri yapılacaktır. Önümüzde bir yerel seçim var. Bu özeleştirinin neticesinde, yerel seçim öncesi AK Parti’de birtakım değişiklikler olacağını düşünüyorum.
MHP’nin oyunda ise 2018 seçimlerine göre çok ciddi bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Bu süreçte parti oyunu arttıramamış olsa da kemik kitlesini korumayı başarmış. Türkiye genelinde ise daha önce de dile getirdiğimiz gibi, partinin oylarında bir yükseliş göze çarpıyor. Aksu’da da bu yükselişe, kemik oylar korunarak katkı verilmiş gibi duruyor.
CHP Aksu’da, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu sandıktan 22 bin 627 oy ve yüzde 46.31 oranıyla sandıktan birinci çıkarmayı başardı. Seçim döneminin en iyi çalışan partilerinden biri olan CHP, bu dönemde saha çalışmalarını diğer partilere göre daha sessiz bir şekilde sürdürdü. Zaman zaman kamuoyunda “CHP nerede?” sorusu sorulsa da; sandıktan çıkan tablo, CHP’nin Aksulu vatandaşlara ulaşmayı başardığını gösteriyor. Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2018 yılına göre oyunu ciddi bir şekilde arttıran CHP, ittifak ortağı İYİ Parti’yi geçerek ikinci parti konumuna geldi.
İYİ Parti’de ise durum, deyim yerindeyse malumun ilamı. İYİ Parti seçime; ilçe yönetiminde yaşanan sorunlar, meclis üyeleri ile ilçe başkanı arasında yaşanan tartışmalar ve küskünlerin partiden uzaklaşması gibi sıkıntıların gölgesinde girmişti. Bu sorunlar seçim öncesi çalışmalara da yansıdı ve İYİ Parti, sahada beklenen performansı gösteremedi. Aksulu seçmen de, seçim öncesinde saha çalışmaları yerine tartışmalara ağırlık veren İYİ Parti’ye sandıkta tepkisini gösterdi. 2018 Genel seçimlerinde yüzde 21.41 oyla ikinci parti olan İYİ Parti, bu seçimde ciddi bir oy kaybederek yüzde 14.02’ye geriledi ve üçüncü parti oldu. AK Parti’de olduğu gibi İYİ Parti’de de ikinci turun ardından muhakkak bir özeleştiri yapılacaktır. Kişisel tahminim, İYİ Parti’de yerel seçimlere mevcut yönetim ile girilmeyeceği yönünde.
Kısacası; büyük bir ihtimalle ittifakların olmayacağı 2024 Yerel Seçimleri öncesi, partilerde bir özeleştiri sürecini takiben bir değişim rüzgarı esecek gibi görünüyor.