Hep bahsederim sosyal medyanın iyi ve kötü taraflarından. Günümüzde birçok iş sosyal medya platformlarından yapılıyor, duyuluyor. Örneğin şu yazdığım yazıyı okuyabiliyorsunuz ya da bir ürün alıp satabiliyorsunuz.

Hepimiz bu dünyada bir şeyler üretiyoruz. Ortaya bir fikir, bir ürün çıkartıyoruz. Bunu da bu çağda en kolay tanıtabileceğimiz, satabileceğimiz yer sosyal medya. Neticede alan da satan da emek veriyor.

Bir de işin diğer tarafında, sosyal medyada yapamayacağınız işler var. Örneğin; esnaflarla, kurumlarla, büyük işletmelerle yapılan ikili görüşmelerde; işler bazen sosyal medyada bitmiyor.

Hepiniz bilirsiniz; eski zamanlarda kurumlarda, mülakatlarda bir işinizi çözebilmek için ”Arkanda dayın olacak” derlerdi. Son yıllarda karşılaştığımız durum; dayılarla olmuyormuş, dayılar artık daha fazla göze batmayalım diye dayılığı “ablalara” bırakmış. Yani işin özü; dayılar abla olmuş.

Kurumlarda, işletmelerde “ablan“ varsa, her şey var.

İş var, aş var.

Önceden talebin üzerine, “Dayı” diye gidilenler koltuklarında kabarırken, şimdi “Abla” diye gidilenlere, “Ablammm” dediğinde her işin çözülüyor. Deyim yerindeyse, paraya giden yolların açılıveriyor.

Yeter ki sen “Abla” de.

Hemcinsim olduğu için abla oluşlarına sevineyim mi üzüleyim mi bilmiyorum; ama kadın-erkek fark etmez, ortada “emek” olmadan “ekmek” oluyorsa o işte bir iş vardır.

“Çok para haramsız olmaz” diyorlar ya; işte o da “Çok para, yalaka olmadan olmaz” olarak değişti artık.

İnsan daima ileri gitmeli, önce kendime emek vermeli kendini büyütmeli. Şimdi “Sen ne yaptın, büyüdün mü?“ der bana yaşı büyükler…

Büyüyorum, öğreniyorum, kendime emek veriyorum. İnsanlar bize dönüp, “Ne iş ile meşgulsünüz?”, “Siz gerçekten gazeteci misiniz?” veya “Grafik tasarımcı mısınız?” dediklerinde gönül rahatlığıyla “Evet” diyoruz. Çok şükür; deneyimimiz de var, belgemiz de diplomamız da… 

Ama “ablamız” yok.

İşlerimiz var, ürettiklerimiz, fikirlerimiz, referanslarımız adımız ve şanımız var. İşte bir de fikrimizi çalanlar, bizi taklit edenler var.

“Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir” demiş Albert Einstein.